Het draait om de natuur

In het open land van de Noordoostpolder staat één van de eerste boerderijen van de polder gebouwd in 1949.

De woonboerderij ligt op een schitterende locatie met uitzicht op het cultuur historische voormalige eiland Schokland. Dit werelderfgoed kenmerkt zich door de historische monumenten die erop voorkomen, maar ook door de omliggende natuurgronden die daar zijn aangelegd. Een deel van de schokbetonschuur is ingericht als werkruimte waar workshops worden gegeven. 

 

Wij zijn Roel en Marian Vinke en houden van tuinieren, imkeren, ambacht en de natuur. 

 

Wij willen graag de rede van Schokland openstellen voor iedereen die het ambacht en de natuur omarmen.


De woning, energieneutraal

Het voormalig agrarisch woon-/bedrijfserf is nu in gebruik als particuliere woning. De woning is volledig verbouwd in 2013. 

Om het huis energie-neutraal te krijgen is er een zonneboiler geplaatst voor warm water en zonnepanelen voor elektriciteit. Daarnaast wordt het hele huis verwarmd met een Tigchelaar-kachel gestookt op hout uit onze eigen singel. 


De moestuin

Of het nu gaat om aardbeien, sla, boontjes of worteltjes. Alles groeit lekker natuurlijk in onze tuin.

Wij verbouwen zelf onze groenten en fruit en verwerken dit tot bewaarbare producten. Groente wordt geweckt en van fruit maken wij jam, chutney en moes. Uit onze kas komen de lekkerste tomaten en komkommers.

Alles (h)eerlijk en onbespoten. 


Ontmoetingsruimte in de schuur

In de schokbetonschuur is een ontmoetingsruimte gemaakt met gebruik van natuurlijke materialen zoals stro, leem en essenhout. In deze ruimte worden workshops gegeven op het gebied van natuurbeleving en ambacht. Denk aan lepelsnijden, bijenkorven vlechten, eten uit de natuur enz. Elk initiatief op dit gebied is welkom. Dus beheers je een ambacht en wil je het overbrengen aan anderen, neem contact met ons op.


Natuurlijke bloementuin

Een prachtige combinatie van bloemen en struiken maakt de bloementuin tot een pracht rondom het huis. Veel van de planten zijn goed voor insecten en met name goed voor onze bijen. De grote vijverpartij en de dichte begroeiing van de singel zorgt er voor dat veel vogels zich thuis voelen hier. 


Hergebruik materialen

Het is voor ons een uitdaging om zoveel mogelijk materiaal her te gebruiken. Zo is er in de tuin een muur gestapeld van brokken beton van de erfverharding. Wilgenhout verwerken we tot afscheidingen en materialen gebruikt in de schuur zijn voor een deel hergebruikt of hebben een tweede leven bij ons.


Gastenverblijf

Beleef hoe het is om te verblijven in een strobalenhuis met leem. In de grote schuur is een gastenverblijf voor 2 personen gerealiseerd. Met een uitzicht over de landerijen uitkijkend op werelderfgoed Schokland, is dit een prachtig plekje. Ervaar het unieke gevoel om omringt te zijn door de natuur en in de natuur. Open zomer 2023.


Honingbijen

Op de rede van Schokland staat een bijenstal met ongeveer 10 volken. De tuin is ingericht met bijvriendelijke planten. Wij imkeren zonder bestrijdingsmiddelen. Daarnaast geven onze bijen heerlijke honing en mooie wasproducten.


Wilde tuin

Een deel van de grote tuin is ingezaaid met een wildebloemen mengsel speciaal voor de insecten. Daarnaast zijn er veel bomen die vruchten dragen, een voedselbos in het klein. Van onze notenbomen is de eerste bescheiden oogst binnen.